U Rijeci držana 7. konferencija islamske mladeži Hrvatske

U Rijeci držana 7. konferencija islamske mladeži Hrvatske

U subotu i nedjelju (5. i 6.4.2014.) u Islamskom centru Rijeka održana je 7. konferencija islamske mladeži. Konferenciju su organizirali Mešihatov Ured za da’vu i mladež te Medžlis Islamske zajednice Rijeka pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Konferenciji su prisustvovali mladi iz cijele Hrvatske, više od 250 učesnika i učesnica.

Ovogodišnja konferencija je bila usmjerena na ukazivanje potrebe razvijanja dijaloga među muslimanima, koji nedostaje, a koji je potreban radi boljeg razumijevanja i razvijanja zajedništva. S tim u vezi,nakon pozdravnih riječi glavnog imama Hajrudin ef. Mujkanovića, prisutnima se obratio voditelj Ureda za da’vu i mladež mr. Mirza ef. Mešić. Pregled trenutnog stanja i položaja muslimana, kako na globalnoj tako i na regionalnoj razini, učesnicima je izložio prof. dr. Ahmet Alibašić. Učesnice i učesnici su imali priliku čuti zanimljivu analizu uzroka trenutnog stanja muslimana kao i razmišljanja o mogućnostima daljnjeg razvoja situacije. Nakon prof. dr. Alibašića prisutnima se obratio dr. Nedžad Ajnadžić, general Armije RBiH u mirovini, koji je ukazao na posebnosti i važnost obrane glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva za vrijeme agresije od 1992. – 1995. Prisutne je, u ime muftije dr. Aziz ef. Hasanovića, poselamio tajnik Mešihata mr. Nermin ef. Botonjić. Konferencija je obilovala zanimljivim predavanjima, a što je najvažnije prilikama za druženje, upoznavanje i povezivanje mladeži iz cijele Hrvatske.

Konferenciji su se priključili i gimnazijalci iz Velike Kladuše koji su u pratnji svog glavnog imama došli na Konferenciju. Za pohvaliti je odaziv i zanimanje mladeži za održavanje ovakvih konferencija kao i njihov entuzijazam za realizaciju istih, a posebnu pohvalu su zaslužili mladi iz Rijeke koji su ponijeli i najveći teret realizacije ovogodišnje konferencije.