U Sarajevu promovirana knjiga “Bošnjaci i Evropa” mr. Abdulgafara ef. Velića

U Sarajevu promovirana knjiga “Bošnjaci i Evropa” mr. Abdulgafara ef. Velića

U prepunoj sali Bošnjačkog instituta fondacije Adil-beg Zulfikarpašić u četvrtak 23. januara u sklopu manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo “Selam ya Resulallah” promovirana je knjiga “Bošnjaci i Evropa” sarajevskog imama mr. Abdulgafara ef. Velića. 

O knjizi su govorili mr. Ferid ef. Dautović, glavni sarajevski imam, dr. Dževad Hodžić i dr. Nedžad Grabus, ljubljanski muftija. Moderator ove promocije, koja je ujedno nazvana i tribinom Bošnjačko evropsko iskustvo, bio je sarajevski imam i publicista Muhammed ef. Velić. 

Mr. Ferid ef. Dautović govoreći o aktuelnosti sadržaja ove knjige napravio je paralelu s dešavanjima prije sto godina s današnjim problemima Bošnjaka, koji se ogledaju u nepostojanju osnovnih ljudskih prava za djecu iz Konjević Polja i drugih mjesta u RS, zatim u crkvi u avlije nane Fate Orlović, i brojnim drugim primjerima. 

Dr. Dževad Hoždić, koji je bio ujedno i mentor na magistarskom radu Abdulgafar ef. Veliću, prezentirao je osnovne zadatke i ciljeve knjige “Bošnjaci i Evropa”, istakavši da je period austrougarske uprave nad BiH najdramatičniji period u historiji Bošnjaka, u kojem su se dešavali veliki i izuzetno važni društveni procesi. 

Dr. Nedžad Grabus je u svom obraćanju napravio usporedbu s lutanjima i nesrećom Bošnjaka, koji su se borili pod raznim zastavama tokom Prvog svjetskog rata i nad čijim se kaburovima stotinu godina nalazili i nalaze križevi, s današnjim stanjem i položajem muslimana u Evropi. 

Knjiga “Bošnjaci i Evropa” govori o Bošnjačkom evropskom iskustvu, koje je skupo plaćeno, o najdramatičnijem periodu za Bošnjake, kakvo je bez sumnje bilo nakon Berlinskog kongresa, o bošnjačkoj samoizgubljenosti u vremenu kompleksnih historijsko-razvojnih procesa, o bošnjačkim hidžrama i nacionalnim lutanjima, o dugogodišnjem nerazumijevanju važnosti vlastite države,  o Islamskoj zajednici kao jedinoj instituciji koja je imala kontinuitet u bošnjačkom narodu i iz koje su se izrodile sve druge političke, nacionalne, kulturne, humanitarne institucije Bošnjaka, o Bosni koja ima dugu historiju, kompaktnu teritoriju i stanovništvo, prirodne granice, čime se ne mogu pohvalite brojne države. Bosna nije samo država ona je zbog te svoje prirodnosti prije svega zemlja, tj. zemlja Bosna.