U Sarajevu završen kamp za studente „Mladi i izazovi savremenog svijeta“

U Sarajevu završen kamp za studente „Mladi i izazovi savremenog svijeta“

www.islamskazajednica.ba

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ-e realizovala je petodnevni kamp za studente pod nazivom “Mladi i izazovi savremenog svijeta” koji predstavlja dio projekta „Islamska zajednica u suočenju sa raznim vrstama ideologija“. Kamp je otvoren 11. maja u prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje.

“Medžlis islamske zajednice Bijeljina predstavljao je Amar Čivić, a naš glavni imam Samir ef. Camić od odredjenih ljudi iz Rijaseta IZ-e u BiH dobio je samo riječi hvala za našeg Amara.”

Na otvaranju kampa studentima se obratio direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić sa saradnicima koji su radili na organizaciji kampa: Medina Mehmedović-Mulalić, Muhamed Jusić i Muhamed Jugo. 11. do 15. maja u Sarajevu.

Prema riječima direktora Razima ef. Čolića Uprava za vanjske poslove i dijasporu na ovaj način želi osnažiti naše kapacitete kako bi se imami na terenu lakše nosili sa izazovima, kojih je jako puno u društvu kakvo je bosanskohercegovačko. „Zadatak Islamske zajednice jeste upravo u tome da se na adekvatan način nosi sa ovim izazovima a jedan od njih su i razne ideologije kojih je sve više u našem društvu. Stoga je veoma važno pravilno educirati i imame ali i mlade koji im u tome mogu pomoći“, istaknuo je direktor Čolić.

Koordinatorica projekta Medina Mehmedović-Mulalić je upoznala studente sa ciljevima i programom koji ih očekuje u narednim danima.

„Cilj kampa je da se studenti iz BiH sa područja svih muftiluka upoznaju sa trenutnom situacijom nevladinog sektora u BiH kao i raznim vrstama ideologija koje se najčešće plasiraju kroz neke nevladine organizacije, ali i da se upoznaju sa svim pozitivnim stranama i važnosti NVO sektora te načina djelovanja kroz civilno društvo. Ovakvim programima želio prevenirati bilo koji oblik radikalizacije mladih ma sa koje strane on dolazio , ali istovremeno i ponuditi mladima alternativne metode i ispravan način djelovanja i društvenog aktivizma“, istakla je Mehmedović – Mulalić.

Obzirom na rastući trend uključivanja mladih u rad raznih nevladinih organizacija važno je u tom smislu usmjeriti ih kako na prednosti tako i nedostatke i opasnosti koje se mogu kriti iza aktivnosti pojedinih nevladinih organizacija koje nekada predstavljaju određene ideologije i sekte strane bosansko-hercegovačkom tradicionalnom poimanju i prakticiranju islama. U tom smislu na kampu će se govoriti o trendovima i kretanjima unutar kako globalnog tako i lokalnog civilnog društva te procesa koji se odvijaju unutar tranzicijskih zemalja kada je u pitanju fenomen radikalizacije mladih. Polaznici ovog kampa moći će pomoći svojim imamima na terenu kada je u pitanju prepoznavanje prvih oblika radikalizacije kao i prevencije radikalizacije mladih i njihovo priklanjanje sektama, organizacijama ili nekim drugim neformalnim grupama čija su učenja sporna sa stanovišta Ehli Sunneta.

U tom smislu na kampu su obrađene i sljedeće teme: Zašto se mladi okreću sektama i fenomen nove religioznosti; Nova religioznost u BiH kontekstu; Proces radikalizacije u nasilni ekstremizam, pull i push faktori; Razumijevanje Pull I Push faktora u radikalizaciji; Naučni pristup prevencije radikalizacije i iskustva na primjeru Austrije; Uloga ideologije u procesu radikalizacije; Konflikt menadžment, umjeće komuniciranja, kako i zašto biti uspješan; Medijska kultura – konstrukcija zbilje!; Važnost bavljenjem sportom za razvoj i formiranje zdrave i kompletne ličnost. Navedene teme oradili su sljedeći predavači: Muhamed Jusić, Medina Mehmedović-Mulalić, Nedžad Močević, Irma Fetić, Valdet Peštalić, Muhamed Jugo i Ismet Bećar.

U petak su studenti prisustvovali tematskiom međureligijskom naučnom skupu povodom posjete i susreta reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića i dr. Gottfrieda Lochera, predsjednika Saveza Evanđeoskih crkava Švicarske i predsjedavajućeg prezidijuma Saveza protestantskih crkava Evrope.

U nedjelju 14. maja studenti su posjetili i Sarajevski ratni teatar gdje je posebno za njih odigrana predstava „Prst“. Nakon predstave studenti su imali priliku i razgovarati sa glumačkom ekipom na čelu sa Selmom Alispahić o samoj predstavi i pripremama za nju. Također, istog dana nakon akšam namaza u CLPU se studentima družio i Latif Močević poznati bh kantautor duhovne muzike koji im je svojim izvedbama i lijepom riječju uljepšao to veče.

Kamp završen 15. maja

Kamp kojem je prisustvovalo 55 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine okončan je dodjelom diploma, posjetom i učenjem Kur'ana najpoznatijeg kuvajtskog učača Kur'ana Mishary Rashida Al-Afasya koji je proteklih dana boravio u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom Mishary Rashid Al-Afasy obratio se kratko studentima i izrazio svoje zadovoljstvo posjetom BiH.