U Sisku potpisan Ugovor o izgradnji Islamskog centra

U Sisku potpisan Ugovor o izgradnji Islamskog centra

U četvrtak, 16. aprila 2015. u Sisku je učinjen značajan korak u približavanju početka gradnje Islamskog centra. Naime, u Gradskoj vijećnici potpisan je Ugovor o reguliranju obaveza između Grada Siska i Medžlisa Islamske zajednice Sisak kroz koji se precizira kako će se Grad Sisak odreći naplate komunalnog doprinosa za Islamski centar, a s druge strane Islamska zajednica kao investitor se obavezuje urediti infrastrukturu poput pješačke i biciklističke staze te autobusno ugibalište. Ugovor su potpisali gradonačelnica grada Siska Kristina Ikić-Baniček ispred grada Siska u prisustvu zamjenika Marka Kričke dok je ispred Medžlisa Islamske zajednice Sisak Ugovor potpisao Edin Safić, predsjednik MIZ Sisak.

Posebnost i važnost ovom trenutku dala je posjeta i nazočnost muftije dr.sc. Aziza ef. Hasanovića u društvu tajnika Nermina Botonjića i pravnika Bermina Meškića koji se u svom obraćanju zahvalio gradu Sisku na partnerskom odnosu i podršci koju pruža u realizaciji ovog kapitalnog i nasušno potrebnog projekta za muslimane grada i županije.

Islamski kulturni centar u Sisku je između ostalog i Džamija. On sa sobom nosi sve društvene sadržaje koji su potrebni tom dijelu Siska. Ovaj projekt samo potvrđuje Sisak kao grad otvorenosti, multikulture, suživota, dijaloga, u kojem će se svaki njegov građanin  osjećati u svom gradu, u svojoj vjeri, u svojoj zajednici, u punini svoga indentiteta.”- istaknuo je Muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice Hrvatske dr.sc. Aziz ef. Hasanović.

Predstavljajući projekt, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček napomenula je kako je riječ o polivalentnom objektu koji će uljepšati i sadržajno znatno obogatiti Caprag, dio grada u kojemu živi najviše muslimana. Dosad su pripadnici islamske vjerske zajednice, kojih je u Sisku oko 2500, a u Sisačko-moslavačkoj županiji oko 4000, svoje vjerske potrebe zadovoljavali u nedostatnom objektu.

Muftija Hasanović na otvaranju merhametove pučke kuhinje

Pučka kuhinja Dobrotvornog društva Merhamet – Crveni polumjesec od jučer je i službeno otvorila svoja vrata u sisačkom naselju Caprag. Otvorio ju je muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice Hrvatske dr. sc. Aziz ef. Hasanović.

-Sit čovjek ne smije leći ako zna da je njegov susjed gladan, jedna je od temeljnih poruka muslimana i zato otvaranjem Merhameta pokazujemo svoju ljudskost. Okupili smo se oko dobra i oko ideje humanosti – rekao je otvarajući Merhamet muftija Hasanović.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako je Grad Sisak još prije godinu dana dao potporu ovom projektu.

-Ovo nije samo mjesto za pučku kuhinju, ovo je mjesto za druženje gdje ćete jedni drugima pomoći. NIje sramota tražiti pomoć, sramota je ako možete pomoći, a to ne učinite – rekla je gradonačelnica.

Predsjednik Merhameta Agan Velić zahvalio je Gradu Sisku rekavši kako bez pomoći Grada, ne bilo ni pučke kuhinje. Merhamet će od danas svima kojima je to potrebno pružati pomoć u toplom obroku kojih će se dijeliti 50 dnevno od ponedjeljka do petka od 12 do 13 sati, na raspolaganju će biti obiteljski i pojedinačni paketi namirnica, osigurana je podjela obuće i odjeće, zdravstvena pomoć te besplatni savjeti.

– Merhamet je osnovan prije godinu dana, a tijekom tih proteklih godinu dana, zajedno sa Crvenim križem, pomagali smo poplavljenima u Gunji i Bosni i Hercegovini. Zahvaljujem svim donatorima koji su pomogli – rekao je Velić.

Dobrotvorno društvo Merhamet – Crveni polumjesec nalazi se na adresi Hrvatskog narodnog preporoda 10.

(www.sisak.hr)