U Tuzli počela manifestacija „Ramazan u Bosni“

U Tuzli počela manifestacija „Ramazan u Bosni“

U subotu 3. juna na Trgu slobode u Tuzli počela je ovogodišnja manifestacija „Ramazan u Bosni“. Muftijstvo tuzlansko, Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa u Tuzli organizatori su ovog nesvakidašnjeg događaja koji se održava na Trgu slobode od 3. do 5. i od 15. do 17. juna ove godine.

Otvorenju manifestacije u subotu 3. juna prisustvovao je premijer tuzlanskog kantona Bego Gutić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, predstavnici brojnih udruženja i institucija, te 2000 džematlija iz Tuzle i drugih gradova.

Manifestaciju je otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je kazao kako ovu manifestacija treba organizovati u više gradova, a u Tuzli će ona postati tradicionalna.

„Ramazan je jedno veliko svjetlo koje je obasjalo zemlju, ljude, njihove duše i njihova srca. Veličina ovog mjeseca položena je u prvome redu na ibadetima koje obavljamo. Ibadet posta je naše veliko dobro. Post je najpotpunija mogućnost da se preispitamo i popravimo. Post je naša sloboda, naša borba i naš uspjeh. Ljepota i radost iftara je u uspjehu nakon posta. Svaki postač na kraju svoga dana, a posebno na kraju ovoga mjeseca, je veliki pobjednik. Muhammed s.a.v.s. je kazao da je post štit, zaštiti će nas od svega što ne dolikuje čovjeku, što ne dolikuje ljudima. Post je štit, on je brana u nama, brana je između naših duša i prohtjeva, naših slabosti koje nužno svaki čovjek ima u sebi. Zato uz pomoć posta popravljamo i popravit ćemo našu bit, našu osnovu. Pokazat ćemo, koliko je to najviše moguće, ljudsku ljepotu. Podijelit ćemo je, ovako, prilikom naših iftara. Mi muslimani svaki naš lijepi doživljaj želimo podijeliti i sa našim komšijama. To je naš dug u ovoj lijepoj zemlji. Na nas su ga prenijeli naši očevi i naši djedovi. Stoga smo veoma radosni što ćemo u Tuzli, nakon Sarajeva, imati bogate ramazanske noći, bogate ibadetom, jer to je mjesec ramazan, ali u ovom mjesecu dolazi do izraza i naša tradicija i kultura, njezina ljepota i raskošnost. Pokazao ćemo je ako Bog da ovih noći,“ kazao je muftija Fazlović.

Manifestacijom „Ramazan u Bosni“ koja se prethodne dvije godine održavala u Sarajevu, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH i četiri udruženja Koordinacije bošnjačkih NVO, želimo na najljepši način promovirati vjerske i kulturno-tradicijske vrijednosti muslimana Bošnjaka, doprinijeti da se duh ramazana osjeti i u javnom prostoru i omogućiti posjetiocima manifestacije, ali i slučajnim prolaznicima, da osjete, čuju i dožive dio ramazanske atmosfere u Bosni.

Programu otvorenja prethodio je Veliki iftar koji je organizovao Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

Prve noći, nakon teravih-namaza, prigodno predavanje održao je glavni tuzlanski imam Ahmed-ef. Huskanović, koji je govorio o džematu, zajednici i značaju institucije kao preduslovu za uspjeh. U muzičkom dijelu programa nastupio je Armin Muzaferija, dok je moderator bio Esmir-ef. Hasanović.