U Tuzli počinje mevludska manifestacija “Stazama Poslanika islama”

U Tuzli počinje mevludska manifestacija “Stazama Poslanika islama”

Autor: A.Đ. …www.muftijstvotz.ba

Medžlis Islamske zajednice Tuzla, povodom nastupanja mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a. s., tradicionalno priređuje manifestaciju pod nazivom „Stazama Poslanika islama“.

Ovim povodom u ponedjeljak 12. novembra upriličena je press konferencija na kojoj su govorili dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

“Širom svijeta koji nastanjuju muslimani mjesec Rebiu-l-evvel, kao mjesec rođenja Muahmmeda, a.s., se dočekuje i obilježava na različite načine. U početku su to bila recitovanja spjevova napisanih o njemu – mevluda, a onda su se oni pretvorili u svečanosti na kojima su učeni mevludi pa su i te svečanosti nazvane mevludima. Danas imamo manifestacije vezane za dane mevluda, koje traju danima, a negdje i mjesecima. Radost je to zbog rođenja Božijeg Miljenika preko kojega je objavljena posljednja Božija Knjiga, Kur’an-i Kerim, kao milost i uputa svim svjetovima; preko kojega je upotpunjena i okončana misija Božijih poslanika i do krajnosti definisan sadržaj Vjerozakona ili Božanskog Programa za uređenje ovosvjetskog života,” kazao je dr. Seljubac.

Na području Muftiluka tuzlanskog programi ovim povodom su već započeli, glavne svečanosti na dan mevluda će biti upriličene u svim medžlisima, a neki programi će se nastaviti i u danima poslije. U njih će biti uključeni imami i džematlije, muallimi i mektebska djeca, vjeroučitelji i učenici Islamske vjeronauke. Radost će se širiti jer to Bogu Dragom najmilije biće, najsavršeniji ljudski uzor, Muhammed-pejgamber, uistinu zaslužuje. Samo čovjek kojeg je Uzvišeni Bog izabrao kao milost svjetovima, čovjek koji posjeduje savršeni moral, može biti savršen uzor, a njegov život univerzalni model za sve ljude do kraja svijeta. Čast nam je što smo njegovi sljedbenici, istakao je dr. Seljubac.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Tuzla Ahmed-ef. Huskanović kratko se osvrnuo na ovogodišnji program mevludske manifestacije „Stazama Poslanika islama“ kazavši da je ovo jedan skromni doprinos Medžlisa Tuzla u obilježavanju rođenja, zasigurno najveće ličnosti koja je ikada živjela.

Manifestacija „Stazama Poslanika islama“ će kroz 20 različitih aktivnosti biti realizovana u narednih mjesec dana na području cijelog tuzlanskog medžlisa, a program manifestacije započinje ciklusom predavanja na temu „Muhammed, a. s., naš uzor i učitelj“ koja će se realizirati u šest tuzlanskih džemata.

Centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski bit će upriličena u džamiji „Kralj Abdulah“ u četvrtak, 22. novembra poslije jacija-namaza. U saradnji sa Behram-begovom medresom bit će organizovan centralni mevlud za žene, dok će u Mejdanskoj džamiji u organizaciji Omladinskog kruga biti priređen mevlud za omladinu.

Program mevludske manifetsacije “Stazama Poslanika islama” je na linku OVDJE.