Učači Kur`ana Časnog

Učači Kur`ana Časnog

U  Mektebskom centru u Bijeljini mnogo je aktivnosti putem kojih djeca i omladina imaju mogućnost da se druže i uče. Mektebsku nastavu pohađa oko 150 djece, a u raznim sekcijama angažirano ih je oko 80. Trebalo je više od 10 godina aktivnog misionarskog rada na ovim prostorima da bi zaživjelo ovo što danas imamo. Po rukovodstvom muallime Enisa-hanume Okanović, od ove godine u Mektebskom centru u Bijeljini oformljena je grupa učača Kur`ana Časnog. Radi se o 14 polaznika Mekteba koji su završili Sufaru, arapsko pismo, a sada prelaze na nivo Kiraeta, učenja Kur`ana u  namazu.

DSCN5880

“Plan za ovu školsku godinu je da djeca zavole učenje Kur`ana, da pravilno izgovaraju svaki harf, da koriste tedžvid (pravilno učenje Kur`ana), da se koriste pravilima tedžvida i da njihovo znanje potom bude bar približno znanju učenika u Medresi. ” kaže Enisa-hanuma Okanović, kojoj će u ovom hajirli poslu podrška biti naši muallimi, imam Mirsad-ef. Okanović i glavni imam Samir-ef. Camić.

“Ove godine, hvala Allahu, u Mekteb se upisalo najviše djece do sada,  a nama je želja i cilj, prije svega, da u ovaj Mekteb dovedemo svako muslimansko dijete, svu našu djecu kojoj ćemo omogućiti da upoznaju ljepotu svoje vjere te da se tako i osjećaju u Mektebu.  Od ove godine imamo jednu lijepu grupu učača Časnog Kur'ana, tačnije njih 14, ali će nam se u ovoj grupi uskoro još nekoliko vrijednih učenika pridružiti. Ako Bog da, planiramo da sljedeće godine nakon Ramazana napravimo lijepu svečanost povodom uspješno položenih hatmi,” dodaje naša muallima koja je i vjeroučiteljica u bijeljinskim osnovnim školama.

DSCN5879

Podsjeća da je ove jeseni, zahvaljujući Muftijstvu tuzlanskom i turskoj agenciji TIKA obezbijeđena kompletna oprema za još jednu učionicu u Mektebskom centru, namijenjenoj upravo učačima Kur`ana. Za Medžlis islamske zajednice Bijeljina ovo je još jedan veliki korak naprijed u radu Vjersko-prosvjetne službe. Muallima Enisa-hanuma Okanović podsjetila je i poručila:

“Moj cilj jeste da Allah bude zadovoljan nama,  da ovoj djeci dodatno uvećam ljubav prema Allahovoj poruci. Uz Allahovu pomoć bit će uspjeha, jer, mi smo ti koji trebamo vratiti islamsku duhovnost Bijeljini koju je nekad imala. Prema bilježenju rahmetli hadži hafiza Abdulah-ef- Budimlije, Bijeljina je 1939. godine imala oko 13.000 stanovnika i 17 hafiza, među kojima i jedna žena.

Svim muslimanima Bijeljine bih poručila da budu ponosni sto su muslimani i da svojoj djeci stave na prvo mjesto dolazak u Mekteb jer njihov dolazak je uspjeh svih nas.
Molim Allaha da nam se smiluje i ojača nas na Njegovom putu.”