UNAPREĐENJE KORIŠTENJA VAKUFSKE IMOVINE

UNAPREĐENJE KORIŠTENJA VAKUFSKE IMOVINE

U okviru Projekta unapređenja korištenja vakufske imovine, u Medžlisu islamske zajednice Bijeljina ovih dana počele su pripreme vakufskih parcela za jesenju sjetvu. Prva faza ovog projekta realizirana je uz pomoć turske Organizacije za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA. Ova organizacija je početkom ove godine medžlisima islamske zajednice u Janji i Bijeljini donirala poljoprivredne mašine u vrijednosti od po 70.000 KM za svaki medžlis. Koordinator ove faze projekta bila je Azra Medinić, predsjednica bijeljinskog „Merhameta“.

Damir Salkanovic i Amir Bajric pred polazak na vakufska poljaDamir Salkanović i Amir Bajrić

„Čekali smo da isteknu ugovori sa dosadašnjim korisnicima naših parcela i sada možemo nastaviti ovaj projekat koji predviđa nova zapošljavanja i bolju iskorištenost vakufske imovine. Imamo ambiciozne planove, a za početak, ove jeseni sijemo pšenicu te u proljeće kukuruz,“ kaže Damir Salkanović, sekretar MIZ Bijeljina. Za poslove pripreme zemljišta i ovogodišnju sjetvu angažiran je Amir Bajrić, ugledni poljoprivrednik i serviser poljoprivrednih mašina.

Amir BajricAmir Bajrić na parceli Kruševlje

Njegov doprinos je već značajan u pripremi mašina, a oranje je već počelo na parceli „Kruševje“, površine šest hektara. Čeka se prestanak kiše za nastavak radova za koje Bajrić očekuje da budu završeni u optimalnom roku.
Agronom Nedžad Mujanović, član Izvršnog odbora MIZ Bijeljina i koordinator ovog projekta, kaže da je 14 hektara obradivog zemljišta vrijedna imovina koja će se konačno koristiti na pravi način. „Za početak, radit ćemo pšenicu i kukuruz, a mi smo potencijalnim donatorima ili investitorima već predali Projekat plasteničke proizvodnje povrća. Više o tome će biti poznato sljedeće godine, a u narednom periodu planiramo i izgradnju Fabrike za preradu voća i povrća. Cilj je unapređenje rada Medžlisa i zapošljavanje mladih ljudi u okviru budućeg Vakufskog poljoprivrednog dobra,“ kazao je Mujanović.

april 2014 Mujanovic na slici prvi s lijeva pored reisa svecanost u Janji povodom prijema poljoprivrednih masinaApril 2014.g. u Janji. Svečanost povodom prijema poljoprivrednih mašina.