Uskoro počinje obnova Aladža džamije u Foči

Uskoro počinje obnova Aladža džamije u Foči

Protokol o obnovi Aladža džamije u Foči, poznate još kao Šarena ili džamija Hasana Nezira koja je u potpunosti srušena 1992. godine na početku rata u BiH, na prigodnoj će svečanosti u prisustvu brojnih zvanica biti potpisan u ponedjeljak, 10. marta u novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Obnovu ovog nacionalnog spomenika BiH u cijelosti će finansirati Generalna direkcija vakufa Republike Turske, što je obezbijeđeno u dogovoru s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BIH.

Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović istaknuo je u izjavi za Agenciju FENA da su od nadležnih ministarstava Republike Srpske već dobijene sve potrebne dozvole za rekonstrukciju ove džamije, a obezbijeđene su i lokacije za korištenje originalnog kamena koji se koristio u prvobitnoj izgradnji tog vjerskog objekta.

 – Postoje dva majdana u blizini Foče, a oba će biti na raspolaganju izvođačima radova. Dobili smo koncesiju na upotrebu tog kamena. Islamska zajednica BiH je potpuno spremna za početak radova. Međutim, prije početka radova moramo i druge administrativne poslove obaviti, što prvenstveno podrazumijeva obezbjeđivanje donacije, a i to je uskoro iza nas – kazao je on.

Zajimović pojašnjava kako je Protokolom predviđeno da će Direkcija vakufa Republike Turske u potpunosti finansirati obnovu Aladža džamije, gdje se podrazumijeva njena izgradnja od temelja.

– Pored džamije ima i turbe, te jedan vakufski objekt koji je egzistirao prije njenog rušenja. Mi ga zovemo Imamova kuća. Radi se o objektu koji će biti svojevrsni muzej svih džamija u BiH – pojasnio jen Zajimović.

Govoreći o izgledu Aladža džamije, Zajimović podvlači da Vakufska direkcija IZ posjeduje precizne podatke od vakufname o prvobitnom vanjskom i unutrašnjem izgledu tog objekta, kao i dekora koji je krasio kupolu džamije. Obnovom će u cjelosti biti vraćen originalni izgled džamije, za šta će biti angažirani posebni kaligrafi.

Također naglašava da finansijska konstrukcija obnove još nije utvrđena, što će ovisiti od premjera radova i tendera koji će nakon potpisivanja protokola biti raspisan u Republici Turskoj.

Zajimović najavljuje da će nakon potpisivanja protokola biti raspisan tender za izvođača radova, što bi moglo trajati dva mjeseca. Podvukao je da će rad na tako zahtjevnom objektu kao što je Aladža džamija podrazumijevati renomiranog izvođača radova.

– Uslijedit će postavljanje kamena temeljca, što je planirano učiniti za vrijeme manifestacije Dani vakufa koja se održava u zadnjoj trećini maja. Nakon postavljanja kamena temeljca odmah će početi radovi – istaknuo je on.

Potpisivanju Protokola prisustvovat će mnoge zvanice, među kojima i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, načelnik opštine Foča, te predstavnici Odjela za zaštitu prirodnog, kulturnog i historijskog nasljeđa Ministarstva prosvjete i kulture RS i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Potpisnici protokola su direktor Generalne direkcije vakufa Vlade Republike Turske Adnan Ertem i direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović.

Aladža džamija izgrađena je 1549. godine i spadala je u kategoriju većih džamija. Prva je to džamija u BiH izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i jedan od najbolje proporcioniranih objekata, koji je imao izvorno sačuvane unutarnje dekoracije, s izuzetno velikom simboličkom vrijednošću.