Usvojen Izvještaj o radu Rijaseta i potvrđeno imenovanje zamjenika Reisu-l-uleme i muftija

Usvojen Izvještaj o radu Rijaseta i potvrđeno imenovanje zamjenika Reisu-l-uleme i muftija

Sarajevo, 26. april 2014. (MINA) – Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pod predsjedavanjem Safeta Softića, održao je danas u Sarajevu IX. redovnu sjednicu na kojoj su usvojeni izvještaji o radu Rijaseta u 2013. godini i potvrđeno imenovanje zamjenika Reisu-l-uleme i muftija.

Uvodno obraćanje o radu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u 2013. godini imao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je istakao najznačajnije aktivnosti Rijaseta kao što su početak reformskih procesa u odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice, podrška povratničkim džematima, materijalno jačanje Islamske zajednice, izrada godišnjih planova i programa rada. Reisu-l-ulema je pozvao sabornike da usvoje Izvještaj o radu Rijaseta i finansijski izvještaj za 2013. godinu, kojeg je obrazložio rukovodilac Računovodstveno-finansijske službe Rijaseta Muhedin Garanović. Nakon diskusija po ovoj tačci dnevnog reda ovi izvještaji su jednoglasno usvojeni.

Potom je Reisu-l-ulema, shodno svojim ustavnim ovlaštenjima, ističući da je mjesto zamjenika Reisu-l-uleme upražnjeno i da su muftijama istekli mandati te je stoga potrebno izvršiti imenovanja, sabornicima predložio imenovanje mr. Huseina ef. Smajića, dosadašnjeg sarajevskog muftije, za zamjenika Reisu-l-uleme, te zatražio potvrdu za njegovo imenovanje muftija: dr. Enesa ef. Ljevakovića za muftiju sarajevskog, dr. Osmana ef. Kozlića za muftiju banjalučkog, dr. Ahmeda ef. Adilovića za muftiju travničkog, Hadisa ef. Pašalića za muftiju vojnog, Salema ef. Dedovića za muftiju mostarskog, Remziju ef. Pitića za muftiju goraždanskog, Hasana ef. Makića za muftiju bihaćkog, mr. Ejuba ef. Dautovića za muftiju zeničkog, dr. Nedžada ef. Grabusa za muftiju ljubljanskog i Muamera ef Zukorlića za muftiju sandžačkog. Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je ranije imenovan za muftiju.

Sabornici su dali punu podršku prijedlogu Reisu-l-uleme i potvrdili imenovanje zamjenika Reisu-l-uleme i muftija, nakon čega su imenovane muftije pred Reisu-l-ulemom dale svečanu izjavu koju je pročitao predsjednik Sabora Safet Softić.

Reisu-l-ulema se još jednom zahvalio sabornicima na povjerenju i potom iskazao uvjerenje da će sve muftije sa puno sabura raditi svoj posao, opravdati dobijeno povjerenje i nositi emanet u duhu šerijatskih propisa, kao što su to i ranije činile muftije na ovim prostorima.

  • 01