Vandali oskrnavili gradilište Islamskog centra u Ljubljani

Vandali oskrnavili gradilište Islamskog centra u Ljubljani

www.islamskazajednica.ba…

„U noći sa utorka na srijedu, 13. januara 2016. godine, nepoznata lica su bacila, na Islamski kulturni centar u Ljubljani koji se nalazi u izgradnji, svinjske glave i staklene posude pune krvi“, navodi se u saopćenju Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji u kojem dalje stoji:

„Taj gnusni čin prvi su primijetili radnici koji su u srijedu, 13. januara 2016. godine, u jutarnjim satima počeli sa radom. Odmah su obavijestili odgovornog vođu radilišta i predstavnike Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Obaviještena je policija koja je obavila uviđaj i izvela sve potrebne postupke.

Svinjske_glave1

U proteklom periodu časopis Reporter kontinuirano huška protiv izgradnje Islamskog kulturnog centra. U svojim tekstovima redovno straši javnost, širi mržnju protiv muslimana i poziva da se ustavi izgradnja džamije u Ljubljani. U utorak, 12. januara 2016. godine, objavili su tekst ”Ljubljanska džamija ubrzano raste u nebo” s kojim su ponovo huškali i negativno pisali o izgradnji džamije. I neki drugi slovenski mediji, odnosno novinari prilikom izvještavanja uopće se ne obaziru na osjećaje manjinske zajednice koja se zgraža nad površnim, pristranim i potpuno iskrivljenim te ideološko obojenim izvještavanjem o islamu i muslimanima. Ne pristajemo na činjenicu da se o islamu i muslimanima izvještava na pristran, odnosno ponižavajući način. Kombinacija neobrazovanosti određenih novinara i mrzitelja koji kreiraju vijesti i svojim izvještavanjem uzrokuju strah kod ljudi, razvija kulturu straha i nepoštovanja.

U Islamskoj zajednici ovaj napad razumijemo kao napad iz mržnje na manjinsku zajednicu. Možda je to rezultat Reporterovoga konstantnog huškanja protiv džamije i pozivanja da se izgradnja ustavi. Bez obzira na ovakve napade pojedinaca, Islamski kulturni centar će biti objekat koji će širiti razumijevanje, toleranciju i poštovanje među ljudima. IKC će obogatiti Ljubljanu, slovensko društvo i cijelu Sloveniju koja je u prošlosti pokazala i dokazala da zna živjeti tolerantno te da su njena vrta otvorena za svakoga ko je dobronamjeran i iskren. I u buduće mi ćemo graditi duh poštovanja i boriti se protiv svake mržnje. Mržnja je bolest duha i sigurnosni problem.

Izgled budućeg Islamskog centra u Ljubljani
Izgled budućeg Islamskog centra u Ljubljani

Pozivamo Vladu Republike Slovenije, Gradsku upravu Ljubljane, Katoličku crkvu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Evangelističku crkvu i druge ustanove da se opredijele o tome da li je u vrijeme velikih svjetskih izazova način na koji mediji, kao što je Reporter, pozivaju na linč, prihvatljiv za slovensku javnost?“, kaže se na kraju ovog saopćenja.