VAŽNO! – POPIS 2013

VAŽNO! – POPIS 2013

 

Piše: Muhamed Mahmutović

Kada su prije mnogo godina Albanci odlučili napraviti Republiku Kosovo i krenuli u akciju po svijetu sa ciljem da u taj proces uključe sve svoje građane nastala je jedna anegdota, koja za Bošnjake može danas biti aktuelna.
Naime, kad je jedan od aktivista koji je sakupljao novac uzeo prilog od jednog dobrovoljca i samo stavio u torbicu, a ovaj ga začuđeno pitao, zašto ga nigdje ne upisa i ne dade mu neku potvrdu, ovaj mu sasvim ozbiljno odgovori:
– A ne brate, mi ne upisujemo one koji su dali, već one koji ne daju!

Kod njih se tačno znalo da će onaj ko ne učestvuje u izgradnji države biti upisan i sankcioniran, i zato danas imaju svoju državu.

Bošnjaci su sad, pred ovaj popis 2013., u situaciji kad moraju svi da se upišu, jer je u pitanju opstanak i njihove jedine države i njih kao naroda.

Ne mislim se ovdje više baviti ubjeđivanjem da je ovo najvažnija borba nakon oružanog otpora agresiji i objašnjavati ko su i šta su Bošnjaci, već želim, čisto tehnički onima koji su shvatili važnost ovog trenutka pomoći da se popišu ispravno, kako bi se njihov trud isplatio, a popisati svakako moramo i one koji neće sa nama.
Taksativno ću pobrojati na šta treba obratiti posebnu pažnju i zamke koje su Bošnjacima postavili u SANU, a koje je srpska politička elita uspjela pretvoriti u Zakon o popisu. Odmah na početku da kažem da niko nema pravo ne otići na popis, zato što su naši političari uglavnom pali na ispitu, jer ovo nisu izbori, ovo je mnogo važnije od svih izbora, jer je u pitanju, kako rekoh, na početku opstanak i države i naroda!
Po prvi put u historiji Bošnjaci su svjesni važnosti popisa i većina ih neće žaliti tih pola sahata vremena potrošiti na odbranu domovine, jer su mnogi za to nesebično dali živote. Haram bilo svakome ko zažali truda i novca da se ode popisati.
– Ovaj popis je komplikovan s aspekta zakona, modaliteta popisnice, neiskustva države, mešetarenja raznih emisara, nevladinih organizacija, koje su ispostave obavještajnih službi susjednih zemalja.., ali usprkos svemu, ako se dobro pripremimo možemo svima pomrsiti račune.
– Da bismo u tome uspjeli, trebamo biti dolje na licu mjesta u periodu od 1. do 15. oktobra, kako bismo bili “rezidentni” građani naše domovine, a to su svi oni koji izvan svoje domovine u jednom komadu borave kraće od 12 od mjeseci, radi posla! Može to biti i dvadeset godina, ali ako ste odsutni “radi posla” jedanaest mjeseci u godini, i ako tako izjavite prilikom popisa vi ste još uvijek “rezidentan” građanin BiH!

– “Nerezidentni” su oni koji borave izvan domovine više od godinu dana ili oni koji nasjednu na najveću podvalu ovog popisa, pa umjesto da se popišu, oni se sami otpišu! Oni koji se popišu preko interneta će pismeno potvrditi da su se iselili iz BiH, a to njihovo će ući samo kao statistički podatak koji o ničem ne odlučuje. Kao na primjer, to što znamo da ima u Turskoj nekoliko miliona Bošnjaka, koji nemaju u BiH nikakvih prava.

– Na popisu se upisuje matični broj ili samo datum rođenja, pri čemu ne treba posjedovati ili pokazati nikakav dokument! Popisivač upisuje ono što mu vi kažete i ne smije postavljati nikakva pitanja, niti vršiti ikakve provjere, ako vam se to desi, zovete popisni centar i tražite njegovo sankcioniranje, a popisnicu ispunite ponovo.
– Svako za popis ima pravo angažirati nekoga za pomoć!!!( dakle slobodno u komšiluku, u Fondaciji za popis ili u džematu uzmete nekoga ko je shvatio kako se to radi i on vam pomaže)
– Popisni centri će raditi svakim danom, dakle i vikendom, od 09-21 sati.
– Popisivači moraju koristiti posebne olovke na kojima piše Popis2013, koje se ne mogu falsifikovati! On vam se mora i legitimirati, a vi njemu ne morate! Vi imate pravo sve provjeriti, kao i odgovore koje je upisao prije nego potpišete popisnicu. U slučaju da vidite da ste nešto pogriješili ili da on nije upisao kako treba, slobodno tražite da pocijepa list i da uradite ponovo!
– Na popisnici može u jednom domaćinstvu biti dvadeset članova.
– Za one koji dolaze izvana, koji su zbog posla odsutni, bitno je da neko iz domaćinstva izjavi da stalno boravi tu. Popisivač ne traži nikakav dokaz, niti smije tražiti!
– Najvažnije stavke na popisnici su od 1-7 i od 24-26 i tu treba posebno biti pažljiv. Na sva pitanja niste ni dužni odgovoriti, ali je bitno da obratite pažnju na ova!
– Popisivač kad dođe u jedno domaćinstvo popisat će svakoga koga zatekne, a jedna punoljetna osoba iz domaćinstva (ne mora čak biti ni bliži rod) može popisati ostale članove pod uslovom da zna njihov matični broj ili barem datum rođenja. Međutim to ne važi za maloljetnu djecu, koju moraju popisati roditelji!

– Ne mora se pokazati nikakav dokaz o prijavi. Ako je vaša kuća porušena vi se popisujete na toj adresi, sa svojom izjavom, niko ne smije provjeravati u kakvom je stanju kuća!
– Nemojte nasjesti na propagandu da se za neki krivi odgovor može krivično odgovarati, jer po zakonu podaci dobijeni popisom stanovništva su tajni i indikatori popisa se uništavaju, dok se saberu rezultati npr. koliko ima, Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, te koje su vjeroispovijesti, kojim jezikom govore, koliko su pismeni, koliko je zaposlenih itd. Na kraju će se ti podaci koristiti samo u statističke svrhe i neće se znati ko je šta izjavio!
– Ukoliko ste zbog posla onemogućeni čekati da dođe na vas red za popis, možete sami se prijaviti u popisni centar i popisati sebe i članove vaše porodice, koji su zbog vašeg posla odsutni. Vodite računa da izjavite dajedan član domaćinstva živi stalno tu.
– Domaćinstvo je širok pojam, to nisu samo uži članovi porodice. “Domaćinstvom se smatra svaka porodična ili druga zajednica osoba, tj. grupa od dvije ili više osoba koje zauzimaju stambenu jedinicu ili jedan njen dio i osiguravaju sebi hranu i moguće ostale potrepštine za život. Članovi ove grupe mogu udruživati prihode u manjoj ili većoj mjeri”. Dakle, vi možete kao člana domaćinstva navesti nekoga od svoje rodbine ili nekoga ko vam i nije rod, a živite u istoj kući ili mu vi za uslugu da vam čuva kuću za protuuslugu dozvoljavate da tu stanuje!

– Tri ključna pitanja i odgovora za Bošnjake islamske vjere (ima Bošnjaka i drugih vjera) su, etničko/nacionalno izjašnjavanje (BOŠNJAK), izjašnjavanje o vjeroispovjseti (ISLAMSKA) i maternji jezik (BOSANSKI).

– Pojam musliman i pojam Bosanac trebate zaboraviti! Pitanja koja traže te odgovore ne postoje u popisnici!
– U stavci o državljanstvu odgovor je BiH, a entitetsko državljanstvo se ne mora upisati.
– Nije nikakav problem ako ste državljanin i neke druge države, to za popis nije važan podatak i niste dužni o tome se izjasniti, a može ko želi.

– Popisivač ne smije da vas požuruje sa odgovorom!

Posebno skrećem pažnju da ne reklamirate stranicu za on-line popis i da medije koji to objavljuju smatrate neprijateljskim!

Na kraju da vam još kažem da su razni mešetari objavili davno “rezultate probnog popisa”, što je bilo apsolutno nemoguće, jer popisnice još nisu bile stigle u centar. Nedavno sam dobio podatke da se na popisu od 5 000 Srba, svih pet hiljada izjasnilo Srbima. Isto tako je bilo sa Hrvatima, dok se Bošnjaka izjasnilo 4 200. Imali smo osam stotina muslimana, Muslimana, Bosanaca, Bosanaca i Hercegovaca, mađioničara.. pa čak i dva vanzemaljca!

Vjerujem da će sad broj tih avanturista biti mnogo manji, jer se mnogo pričalo o tome šta je vjera, šta je nacija, a šta je državljanstvo, tako da to sad veći dio stanovništva zna. Ipak, ako vam se pohvali neko da se upisao kao “vanzemaljac” upišite ga, kao što su upisivali oni sa početka ovog priloga, pa kad htjedne ostvarivati svoja prava u BIH da ga pošaljemo u svemir među njegove!

P.S. Poželjno je da se ovo umnožava, isprinta, nauči napamet ili ima uza se prilikom popisa!