Večeras se obilježava mubarek noć Lejletu-l-kadr

Večeras se obilježava mubarek noć Lejletu-l-kadr

Uprava za vjerske poslove obavještava vjernike da u povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-l-kadr Rijaset IZ u BiH organizuje centralnu svečanost, večeras odnosno 27. noć mjeseca Ramazana prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Program će početi u 22:00 sata, a tom prilikom vaz (poučno obraćanje) kazivat će vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a program će izvesti poznati učači Kurana i ilahija.

Obred zikra u noći Kadra u Gazi Husrev-begovoj džamiji, počet će pola sata nakon teravih-namaza.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti  ljudske spoznaje.

Allah, dž.š., u suri El-Kadr tu noć opisuje vrijednijom od 1000 mjeseci. Lejletu-l-kadr je noć odluke, odredbe,  sudbine. To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini: rođenja i smrti, ženidbe, udaje, nafake, plodova, zdravlja, bolesti… Tu noć  meleki dobijaju naredbu i zaduženja, od Allaha, dž. š., da realiziraju odredbe i sudbine za narednu godinu.

Zbog njene iznimne važnosti i značaja u svim džamijama Islamske zajednice u BiH u domovini i dijaspori, ova noć se obilježava posebnim vjerskim sadržajima i programima.

BHRT će manifestaciju iz Gazi Husrev-begove džamije prenositi u direktnom TV prijenosu.


Centralna svečanost za područje Muftiluka tuzlanskog je u džamiji Kralj Abdullah u Tuzli.

Vaz će, nakon teravih-namaza, kazivati muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a prisutnima će se obratiti i glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Nakon predavanja klanjat će se nafila-namaz, a za sve džematlije koje budu prisutne na ovom programu planiram je zajednički sehur.

Centralna svečanost na području Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina je u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini. Nakon jacija namaza i teravih namaza, članovi sekcija Mektebskog centra Bijeljina i imami džemata Bijeljina izvest će prigodan program. Vaz će držati Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina, a iza ponoći klanjat će se tesbih namaz.