Veliki iftar u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji

Veliki iftar u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji

Piše: Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina…

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina već treću godinu 28. dan mjeseca ramazana organizira veliki iftar na otvorenom u haremu Sultan Sulejmanove Atik džamije u centru Bijeljine. Ove godine vremenske prilike, iznenadna kiša i vjetar nisu dozvolili da se iftar održi pod vedrim nebom.

Iako je bilo sve pripremljeno i servirano za tri stotine postača, na kraju se iftar i kompletna atmosfera preselila u samu Atik džamiju što ni u kom slučaju nije promijenilo svrhu samog događaja. Naša omladina i džematlije i naš Mirsad efendija Okanović neumorni su bili i ništa ih nije moglo iznenaditi.

Neumorni, elhamdulillah

Pored džematlija iz Bijeljine iftaru su prisustvovale i džematlije iz Ugljevika i Janje, a uprkos nevremenu koje je prethodilo iftaru odazvali su se skoro svi pozvani.

Iftar u Bijeljini  svojim prisustvom su uveličali muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, Idriz ef. Memić, profesor u tuzlanskoj Behram-begovoj medresi u Tuzli i brigadni general Kenan Dautović, komandant 5. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, komandant za sjeveroistočnu Bosnu.

Sultan Sulejmanova Atik džamija u Bijeljini

Nakon iftara prisutnim su se obratili Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina, brigadni general Kenan Dautović te muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Izrazivši zadovoljstvo samom organizacijom ovog iftara, Samir ef. Camić se zahvalio prisutnima, a posebnu dobrodošlicu uputio je gostima iz Tuzle.

“Ova kiša je donijela berićet u naš kraj. Allah zna i to je Njegova odredba da baš ovu noć, pred sami iftar spusti na nas ovu svoju neizmjernu milost koja je sigurno u ovom trenutku bila važnija, a  ugođaj se nije ni malo poremetio iako smo sve morali prenijeti u ovu našu džamiju. Naša omladina je pokazala svoje organizacijske sposobnosti da se prilagođava raznim izazovima pa i ovom. Hvala im na tome. Hvala Muftiji i generalu koji su večeras sa nama jer samim svojim prisustvom pokazuju značaj okupljanja u ovom našem gradu u dijelu Bosne i Hercegovine,” kazao je Samir ef. Camić.

Obraćanje generala Dautovića

U svom obraćanju general Dautović se zahvalio Muftiji na pozivu te iskazao svoje zadovoljstvo činjenicom da prisustvuje ovom značajnom iftaru u Bijeljini. “Bio sam sinoć i u Konjević Polju na iftaru za 7.000 postača. Jako nam je lijepo bilo, ali ovaj iftar u Bijeljini je isto tako važan samom činjenicom da ovdje u Bijeljini okuplja vjernike ulijevajući im želju za životom i dostojanstvom,” istaknuo je brigadni general Dautović.

Obraćanje muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića ostavilo je poseban trag na učesnike ovogodišnjeg iftara. Pohvalio je organizatore, a posebno omladinu, kojom se ovaj Medžlis posebno ističe.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović

“Braćo i sestre, očekivali smo da bude i ljepše u haremu džamije, ali najljepše je onako kako nam Dragi Bog odredi. Ovaj iftar je lijep zato i što je porodični. Vidimo da su ovdje prisutni i manja djeca, njihovi roditelji, a imamo i ove najstarije. Mladosti je najviše i to je, naravno, najljepši doživljaj u sredinama kakva je Bijeljina. Kada ovdje dođemo i vidimo mlade ljude i djecu koju imamo kao narod, onda je to naša velika radost i naša velika nada. Dovimo Allahu, dželešanuhu, da čuva našu djecu i da im pokaže najbolji put. Mi mislimo da je najbolji put naša Domovina, da je volimo, da je gradimo i da u njoj živimo. Mi smo narod vjere, Dini Islama, ovdje smo rođeni, postojimo ovdje stotinama godina. Večeras smo se okupili u Islamu, na svečanom iftaru u Bijeljini i to je za nas veliki događaj u duši i u srcu,” kazao je muftija Vahid ef. Fazlović.

Foto: Nurudin Bećarević i muallima Enisa Okanović