Zasjedanje Sabora Islamske zajednice u BiH

Zasjedanje Sabora Islamske zajednice u BiH

 

Sarajevo, 19. novembar 2011. (MINA) – Danas je u Sarajevu zasjedao Sabor Islamske zajednice u BiH. Sjednicom je predsjedavao Safet Softić, predsjednik Sabora. Sjednica je održana u prisustvu reisu-l-uleme dr. Mustafe, Cerića, zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahića i većine muftija.Sabor je jednoglasno prihvatio tekst Sporazuma o obnavljanju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji i dao podršku reisu-l-ulemi da nastavi dalje aktivnosti u tom pogledu.

Obraćajući se sabornicima, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je naglasio da je Turska u načelu prihvatila Sporazum i ostalo je da u razgovorima s Beogradom, Beograd ne bude protiv ovog Sporazuma, odnosno da ga prihvati kao jedino moguće rješenje.

Reisu-l-ulema je zahvalio Turskoj na inicijativi i iskazao spremnost Islamske zajednice da sarađuje s Islamskom zajednicom Turske, posebno s Reisom Turske Mehmedom Gormezom. Posebno je zahvalio turskom ministru spoljnih poslova Davutoglu na njegovom angažmanu.

Nakon čitanja teksta Sporazuma koji je još uvije internog karaktera,reisu-l-ulema je pozvao sabornike da prihvate tekst, što su oni jednoglasno učinili i podržali dalje aktivnosti reisu-l-uleme na realizaciji ovog Sporazuma.

Reisu-l-ulema je rekao da je nedavna posjeta delegacije Islamske zajednice u BiHTurskoj bila uspješna. Zahvalio je Islamskoj zajednici Turske što se uključila u rješavanje pitanja u obnavljanju jedinstva Islamske zajednice u Sandžaku, odnosno u Srbiji i rekao da očekuje „da će Beograd tursku inicijativu shvatiti ozbiljno i dobronamjerno i da će ona osigurati stabilnost ne samo u Srbiji, već i u Regionu.”

Sada preostaje da Beograd prihvati Tursku inicijativu, nakon čega slijedi potpisivanje od strane reisu-l-uleme IZ u BiH dr. Mustafe Cerića i turskog reisa dr. Mehmeda Gormeza.

Moglo se razumjeti da nema više razgovora oko Sporazuma već je samo pitanje da li će Beograd to prihvatiti ili ne. Čim to Beograd prihvati , Sporazum će se potpisati.

Na današnjem zasjedanju Sabor je usvojio zaključak kojim je novoformiranoj Ustavnoj komisiji stavio u zadatak da nastavi posao koji je započela Ustavna komisija prošlog saborskog saziva. Tim zaključkom se potvrđuje Odluka o pokretanju procedure za promjenu Ustava Islamske zajednice u BiH.

Predsjednik Sabora Safet Softić je izrazio očekivanje da će se do predviđenog roka, 31. marta slijedeće godine usvojiti amandmani koji će bitno popraviti Ustav Islamske zajednice i prilagoditi ga novonastalim okolnostima, a posebno kada su u pitanju dešavanja u Islamskoj zajednici izvan BiH.

Na današnjem zasjedanju je utvrđen i sastav članova Saborskih komisija: Ustavne, Administrativno-finansijske, Komisije za vakuf, imovinu i materijalno jačanje, Komisije za vjersko djelovanje, Komisije za zekat, Komisije za odgoj, obrazovanje i nauku, Komisije za hadž, Komisije za pivratak i Komisije za dijasporu.

Na sjednici je saopšten i podatak da pripreme za održavanje Kongresa vjeroučitelja koji će se održati 3. decembra u Sarajevu, teku prema planu. Učestvovat će vjeroučitelji iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Sandžaka.

Predstavnici Islamske zajednice u Sloveniji saopštili su sabornicima da je prihvaćen Projekat za izgradnju džamije u Ljublani, što je veoma prijatno prihvaćeno i obradovalo sabornike.

Izjava muftije Zukorlića

Nakon saborskog zasjedanja na kojem je bilo riječi o inicijativi za obnavljanje jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, muftija sandžački Muamer Zukorlić je za MINU izjavio:

– Smatram izuzetno važnim podršku Sabora islamske zajednice u BiH prijedlogu Sporazuma o vraćanju jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, u javnosti poznatom kao „Turska inicijativa”.

Nakon što je isti prijedlog Sporazuma podržao i Mešihat islamske zajednice u Srbiji i Rijaset islamske zajednice u BiH, sada imamo potpuni konsenzus na nivou cijele Islamske zajednice i od posebne je važnosti da je odluka podrške od strane Sabora danas bila jednoglasna, što potvrđuje kvalitet ponuđenog prijedloga. S druge strane potvrđuje jedinstvo i odlučnost Islamske zajednice u rješavanju ovog pitanja i općenito postojanje punog jedinstva unutar Sabora islamske zajednice u BiH u pogledu kursa kojim ide Islamska zajednica, rekao je muftija Zukorlić.