Završen seminar „Projektni menadžment za civilno društvo“

Završen seminar „Projektni menadžment za civilno društvo“

Dodjelom certifikata 17. decembra 2014. godine u Centru za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU) u Sarajevu je okončan seminar pod nazivom „Projektni menadžment za civilno društvo“. Organizatori ovog četverodnevnog seminara bili su Uprava za obrazovanje i nauku te Uprava za vanjske odnose i dijasporu Rijaseta IZ-e u BiH u saradnji sa Centrom za napredne studije.

Seminar je organiziran za imame i druge uposlenike i uposlenice Islamske zajednice, te rukovodioce i aktiviste organizacija islamskog određenja. U prvom ciklusu koji je održan 26. i 27. novembra učesnici su imali priliku usvojiti znanja o civilnom društvu, te steći teorijske osnove projektnog menadžmenta, pisanja i vođenja projekata. Nastavak seminara u decembru koji je održan 16. i 17. decembra pružio je priliku polaznicima da predstave prijedloge projekata koje su imali zadatak timski izraditi u pauzi između dva ciklusa, te su ih na radionicama dodatno usavršili. Na posljednjim sesijama seminara polaznici su dobili smjernice kako vršiti monitoring i evaluaciju projekata, kao i kako namicati sredstva za realizaciju određenih projekata.

05

Seminar, naime, predstavlja kontinuitet rada na Platformi o saradnji Islamske zajednice i organizacija islamskog određenja koje djeluju u BiH. Platforma je usvojena krajem 2013. godine.

Organizatori seminara su zaprimili preko sedamdeset aplikacija za učešće na seminaru, dok je za seminar odabrano njih trideset i pet. Certifikat je uručen polaznicima koji su ispunili sve obaveze predviđeno programom, čime je potvrđeno da su polaznici napravili osnovne, ali značajne korake ka realizaciji svojih ideja kroz projekte u civilnom društvu.

Na samom kraju seminara, polaznicima su se ispred organizatora obratili i certifikate uručili Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu koji je prisutne upoznao sa radom Uprave na čijem je čelu, te ukazao na značaj ovakvih aktivnosti kao načina uvezivanja i umrežavanja članova zajednice. Dr. Amir Karić, direktor Uprave za nauku i obrazovanje čestitao je polaznicima na predanom radu tokom četiri radna dana seminara istakavši kako je menadžment moguće, ponekad i neophodno, primijeniti u različitim situacijama i životnim sferama kako bi se postigao određeni uspjeh. Dr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije, je zahvalio inicijatorima, predavačima, domaćinima i drugim realizatorima seminara iskazujući dobrodošlicu i podršku kvalitetnim idejama koje mogu koristiti široj zajednici.