Ebu-Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: Tako mi Allaha, ja zatražim oprost od Allaha, d.š., i obratim Mu se tevbom više od sedamdeset puta dnevno.
Hadis bilježi: Buhari


Zekat i Sadekatul-fitr

Zekat i Sadekatul-fitr

Dragi muslimani i muslimanke, nemojte zapostavljati ovu obavezu koju je Bog spojio u Njegovoj Knjizi Kur’anu, a.š., sa namazom, a Poslanik ju institucionalizirao postavljenjem ljudi zaduženih da ubiru zekat, na temelju Allahovih riječi: “UZMI IZ NJIHOVE IMOVINE ZEKAT DA IH NJEGOVIM IZDVAJANJEM OČISTIŠ… “ (Tevba, 103. ajet). Bog naredjuje u imperativnoj formi uzimanje od onih koji su dužni i u čijim imecima su prava kategorija zekata. ZEKAT NE MOŽE BITI NIKADA MANJI OD VITARA, TREBATE TO ZNATI!

Prvi halifa Ebu-Bekr i sve ostale halife su uspostavile zekat kao državnu ustanovu i niko nema pravo da izvaninstutucionalno ubire zekat i sadekatu-l-fitr, osim ove naše zajednice, koja crpi legitimitet na temelju Menšure kojom je posljednji Halifa u Istanbulu ovlastio Vrhovnog muftiju Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH, da u njegovo ime vrši religiozne funkcije na najvišem nivou religijskoga autoriteta. Dragi muslimani i muslimanke, kao što sadekatu-l-fitr potire grijehe počinjene u ramazanu, tako zekat čisti našu imovinu u kojoj postoji pravo drugih. Otidjite do naših ovlaštenih imama i izmirite obaveze Bog vam ramazan kabul učinio i očistio vas – amin ve amin!

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh